• REV
  • nrvt
  • Tegova
  • VastgoedCert
  • SCVM

U bent hier :

Pacht en erfpacht

Voor de meeste agrarische bedrijven is grondgebruik een belangrijk bestanddeel. Veel bedrijven hebben de grond en de (bedrijfs)gebouwen in eigendom. Maar het komt ook vaak voor dat de grond en de (bedrijfs)gebouwen niet in eigendom zijn en heeft de agrarische ondernemer grond en gebouwen in gebruik op grond van een overeenkomst. De twee meest voorkomende rechtsvormen zijn pacht (huur) en erfpacht.

Pacht is een overeenkomst waarbij diverse vormen mogelijk zijn. Te denken valt aan o.a. reguliere pacht, teeltpacht, eenmalige pacht, erfpacht en pachtbeëindiging. Erfpacht is een zakelijk recht op het gebruik van onroerende zaken. Elke situatie kent zijn eigen regelgeving. Daarbij is de pacht het meest bijzonder. Aan pacht zitten veel aspecten. De regeling is ingrijpend veranderd. Zo zijn er pachtcontracten waarvoor goedkeuring door de Grondkamer is vereist, voor andere geldt dat niet.

Al met al een materie waarin een deskundig advies u ten goede komt. De agrarische specialisten van Eijkemans Taxatie & Adviesbureau zijn u hierbij graag van dienst.

Meer weten?

Heeft u een vraag omdat iets niet helemaal duidelijk is of wilt u weten wat voor u van toepassing is? Stel hier uw vraag en krijg op werkdagen binnen 1 dag een reactie.